Olivenolie

Fordelene ved det flydende guld
Artikel af Elaine Hruska, A.R.E. Newsletter True Health april/maj 2009 oversat af Anne Pedersen

Portrat af Edgar Cayce

I de seneste numre af True Health har vi bragt artikler om amerikansk olie (castor oil) og peanutolie. Én anden af de olier, der blev nævnt jævnligt er imidlertid olivenolie, der blev omtalt i næsten 1400 readinger. I lighed med både castor oil og peanutolie har olivenolien også mange gavnlige egenskaber, og den kan bruges til mange ting, hvoraf nogle måske vil overraske dig. Udover den almindelige brug i dressing til salater eller smøremiddel i forbindelse med massager, blev det også i nogle tilfælde anbefalet at væde et stykke flannel og bruge disse pakninger i forskellige sammenhænge, olien blev også anbefalet som en ingrediens i forbindelse med lavementer eller i forbindelse med dampbade.

Én af hovedingredienserne i den berømte Middelhavsdiæt er olivenolie. Olivenolie er en naturlig juice og den eneste vegetabilske olie, der kan bruges, som den er, frisk presset. Oliventræet, der har været dyrket gennem århundreder på grund af sine olieholdige frugter, er et lille stedsegrønt træ, der har sit naturlige vokseområde overalt i området omkring Middelhavet (bortset fra i Egypten). Det har lanseformede blade og nævnes mange gange i Bibelen. En olivengren betragtes som et fredssymbol. Olien kan bruges såvel indvortes som udvortes.

Indvortes brug

Som afføringsmiddel

I Cayce's readinger er olivenolie indtaget oralt et afføringsmiddel, som mange kan have gavn af. Nøjagtigt hvordan det skal tages, er beskrevet i dette uddrag, der understreger readingernes princip om konsekvens:

"Det er godt for enhver krop at tage olivenolie ...det skal tages lejlighedsvis men konsekvent – tag det to til tre dage, og hold så en pause. Lad være med at tage en smule en dag og så undlade at tage noget tre til fire dage før du tager noget igen! Tag det hver anden eller tredje time i små doser i to til tre dage og hold så en pause i to til tre dage!" (644-1).

Små doser (rangerende fra nogle få dråber eller slurke til en kvart, en tredjedel eller en halv teskefuld) taget ofte (med få timers mellemrum 4-5 gange om dagen) er mere effektivt end én stor dosis (én til to spiseskefulde eller ½ kop) taget på én gang. En mulig forklaring på dette råd? "Ikke så meget, at det bliver harskt i systemet – ser du, men så meget så det virker som et smøremiddel eller føde i fordøjelsessystemet..." (257-13). Som afføringsmiddel skal der ikke indtages hverken mere eller mindre end kroppen kan optage. Får man opstød eller kvalme er det en indikation af, at man har taget for meget, og så skal dosis reduceres. Sædvanligvis blev personen tilrådet at fortsætte med de små doser "indtil der er en god udtømning fra tarmen". (5146-1).

Der er adskillige andre referencer i readingerne der nævner olivenolien som føde på grund af dens let fordøjelige kvalitet og dens gavnlige virkning på "enhver ubalance i fordøjelsessystemet" (567-7).

Som katartisk middel (et middel, der stimulerer eller øger frekvensen på udtømninger fra tarmen; et afføringsmiddel eller et udrensende middel), blev olivenolien anset for at være det mindst irriterende og mest effektive middel til at forbedre udskillelsen, som bemærket i denne reading:

"For, som vi ofte har indikeret, tilfører olivenolien en virkelig fødeværdi for hele fordøjelsessystemet, lige som den hjælper med til at få en bedre udskillelse eller bedre aktivitet i de peristaltiske bevægelser i selve tarmene" (538-69). De peristaltiske bevægelser refererer til de bølgelignende bevægelser der opstår, når musklerne henholdsvis trækker sig sammen og slapper af, og som sikrer at fødevarerne bevæger sig gennem fordøjelseskanalen. Når olivenolie tages regelmæssigt og i små doser, hjælper det denne proces og er god "medicin" til forbedring af udskillelsen.

Sammen med castor-oil pakninger

Alle, der tog en serie castor-oil pakninger blev sædvanligvis også opfordret til at tage en engangsdosis olivenolie når behandlingen med castor-oil pakningerne var tilendebragt. (Kun få readinger anbefalede, at man skulle tage det hver dag man tog castor-oil pakningerne). Formålet med at tage olien er at "rense og dræne tarmen og galdevejene" (852-18). Andre readinger bemærker, at det vil "rensefordøjelseskanalen" (704-1), "og hjælpe med at koordinere det, der er opnået gennem absorptionen af castor-olien" (1034-1), og "udskille giftstoffer og ophobninger" (3527-1).

Når mængden af olien varierede fra en til to teskefulde, adskillige spiseskefulde to ¼ eller ½ kop, var det generelt en mængde, der kunne absorberes uden problemer. De, der havde problemer med galdeblære eller lever, blev ifølge Dr. Harold Reilly rådet til at tage den mindste mængde.

Efter æble-kuren

På den sidste dag i den 3-dages æble kur (hvor man kun spiser rå æbler og drikker masser af vand), skal man om aftenen – ved sengetid, drikke "en stor portion olivenolie" (1409-9) eller "en halv kop (tekop) ren olivenolie" (1622-1).

Tre dage med rå æbler efterfulgt af olivenolien "vil fjerne alle giftstoffer fra ethvert system!" (820-2).

På salater

"Spørgsmål: Hvor meget olivenolie skal man bruge på en salat ved et måltid? Svar: En teskefuld" (846-1). Olivenolien som et krydderi på salaten er "mad og ikke fedt" (460-4) og giver "god tuning af fordøjelsessystemet" (2092-1).

Som lavement

Lavementer på basis af olivenolie blev anbefalet en person til at lette pres og irritation fra nyrer og blære (505-1). En anden blev anbefalet at tage et mildt lavement med olivenolie (ca. ¼ liter) "så der kan blive afslapning" (1523-9). En reading fastslår: "Vi vil også anbefale lavementer med olivenolie for at lette presset, der ses i de muskulære kræfter i den nedadgående del af tyktarmen" (340-7).

Udvendig brug

Hårshampo

En tonic af olivenolie eller enhver olivenoliebaseret hårshampo var ifølge readingerne at foretrække frem for andre produkter på markedet. En kvinde, der havde kløende hovedbund, blev rådet til at massere sig med fingerspidserne gnedet ind i olivenolie (504-2). En 60-årig kvinde, der i 1931 modtog en reading vedrørende sin fremstilling af hårtonic fik dette råd: "Tag ikke for meget olivenolie, eller for meget kokosnøddeolie, eller for meget af nogen somhelst olie – men nok til at de kan afgive deres glans i det rette forhold" (658-6).

Her kommer lidt flere uddrag fra readingerne:

"Spørgsmål: Hvilken type shampo skal man bruge til sit hår? Svar: Enhver, der indeholder tilstrækkeligt olivenolie..." (275-27).

"Spørgsmål: Hvordan kan jeg bedst pleje mit hår for at holde det lyst og fra at blive mørkt ved hårrødderne? Svar: Brug en shampo baseret på olivenolie. Det er, efter vor mening, den bedste måde. Brug shampoen mindst én gang om ugen" (1431-2).

Pakninger

Der blev nævnt fire tilfælde, hvor der blev anbefalet at bruge flannelklude vædet med varm olivenolie. En halvfjerdsårig kvinde, der led af tyktarmsbetændelse blev anbefalet, at pakningen skulle anbringes "over bughule og side" for at "hjælpe med til at nedbryde disse anfald og give stimulering til væggene i fordøjelseskanalen gennem forøgelse af cirkulationen" (3776-10). I en tidligere reading var hun blevet fortalt, at hun skulle anbringe pakningen "tværs over tarmene og den lavere del af underlivet, hvor disse problemer viser sig i væggene i fordøjelseskanalen..." (3776-9).

En to-årig pige, der også led af tyktarmsbetændelse og feber, fik sin 5. reading den 3. juni 1928. Den fastslog at når som helst, hun følte smerter eller "en hårdhed i regionen, hvor problemerne opstår; det vil sige i højre side i den nedadgående del af tyktarmen". Hun fik at vide, at hun skulle "bruge varme pakninger – eller meget varme, men dog ikke så kroppen bliver forbrændt..." (608-5). Moderen rapporterede senere, at datteren havde fået det meget bedre.

En anden kvinde blev bedt om at blande lige dele olivenolie og peanutolie og lave en opvarmet pakning af "tyk flannel eller et tykt håndklæde" og anbringe det over de områder på hendes ryg, der havde brug for afslapning; hun blev anbefalet at gøre dette som forberedelse, hver gang hun skulle have foretaget osteopatiske justeringer (2825-1).

I det sidste tilfælde blev der tilføjet dråber af kamfer til den opvarmede olie, og pakningen skulle placeres "over den nederste del af mave, lever og højre side", pakningen skulle skiftes med 20-25 minutters mellemrum, "indtil der indtræffer en reaktion i leveren" (4611-1). Dette tilfælde drejede sig om en 8 år gammel pige, der led af feber og forkølelse. Hendes forældre, der havde bedt om denne reading, rapporterede 3 dage senere tilbage, at hun "havde det meget bedre nu".

Dampbade

For en 40-årig kvinde, der led af toxemia (speciel type blodforgiftning, der opstår under graviditet) og tidligere fysiske problemer tilrådede readingerne at kogende vand blev tilsat lidt olivenolie blandet med troldhassel, så der kunne dannes damp, så hun kunne få et svedbad i et dampkabinet. Det er det eneste tilfælde i readingerne, hvor olien er blevet brugt på denne måde.

Massage

Den oftest forekommende anbefaling af ekstern brug af olivenolie, er som et smøremiddel i forbindelse med massage. En reading konstaterer ganske fyndigt: "Som givet, som bekendt og som agtet fra gammel tid og bedre end den moderne form for medikamenter – er olivenolie, hvis den er fremstillet ordentligt (og derfor skal der altid bruges ren olivenolie), et af de mest effektive midler til at stimulere muskelaktiviteten, eller aktiviteten i slimhinderne" (440-3).

En anden reading tilføjer: "... kun få andre olier er så meget føde for vævet og kroppens muskulære kræfter som olivenolien" (5498-3).

Da den betragtes som "føde for huden" (nævnt i adskillige readinger), kan olivenolien også kombineres med andre substanser (lige dele af myrrahtinktur, castor oil og peanutolie), der gnides ind i huden, så meget som den kan absorbere. Absorptionen vil tilføre større elasticitet (i bughulens vægge, når den masseres på maveskindet), den vil lindre ømhed, stimulere blod- og lymfecirkulation, og den er "meget styrkende for kroppen..." (839-1).

Supplerende bemærkninger

Selv om tillægsordet "ren" blev nævnt lidt mere end 100 gange og "jomfru" kun én gang, kan det generelt antages, at readingerne mente, at typen af olie skulle være af høj kvalitet og så lidt raffineret og behandlet som muligt. For at afklare visse misforståelser, skal det understreges, at følgende olier aldrig er blevet nævnt i Cayce's readinger: mandel, raps, vindruekerne, tidsel og sesam.

...ooo0ooo...