Kanel

Artikel af David McMillin fra A.R.E.’s nyhedsbrev True Health, februar 2004
oversat af Anne Pedersen

Portrat af Edgar Cayce

Kanel er et af de krydderier, der smager så herligt, at man spiser det, uden at tænke over dets helbredende virkning. Ny forskning er ved at ændre opfattelsen af dette velsmagende krydderi. Den nyeste videnskab mener, at kanel kan være gavnlig i forbindelse med behandling af diabetes og bekæmpelse af dødelige bakterier.

Traditionelt har brugere af urtemedicin anvendt kanel for at mildne ubehag i forbindelse med kvalme og opkastninger. Kanel har også en mild sammentrækkende virkning, der er gavnlig mod diarre. De, der laver urtemedicin, bruger nogle gange kanel i tonic med en ubehagelig smag, for at den bedre kan glide ned.

Det meste kanel kommer fra Asien og Vestindien. Den inderste bark bliver skrællet af stam-merne og tørret, hvorved den får den karakteristiske krøllede form, der skæres i stænger.

Kanel og blodsukkeret

I en forskningsrapport publiceret i "Diabetes Care" i december 2003, rapporterer forskerne, at indtagelse af kanel forbedrer blodsukkeret og sænker niveauet af fedt og "dårlig" kolesterol, som det også sker ved indtagelse af insulin. 60 frivillige med type 2 diabetes blev tilfældigt inddelt i seks grupper. Grupperne 1-3 fik hver henholdsvis 1, 3 eller 6 gram kanel dagligt. Grupperne 4-6 fik placebo-kapsler til erstatning for den dosis kanel, de andre grupper fik. Efter 40 dage oplevede alle tre "kanel-grupper" et fald i blodsukker og LDL kolesterol ("dårligt" fedt) sammenlignet med de, der havde fået placebo. Forskerne konkluderede, at et tilskud af kanel til kosten hos diabetes 2 patienter vil reducere risikofaktorerne i forbindelse med diabetes og hjertekarsygdomme.

Interessant nok tilføjede Edgar Cayce kanel i en formel, som han typisk ordinerede til personer med diabetes. I en reading, der beskriver aktiviteterne i hver eneste komponent i denne formel (4156-002), bemærkede han, at kanel er et aktivt middel, der bedrer den hepatiske cirkulation (lever og bugspytkirtel, de to organer, der er mest direkte involveret i reguleringen af glucose- og fedtstofskiftet).

Anti-bakterielle egenskaber

Et andet nyt forskningsprojekt har haft fokus på kanel's anti-bakterielle egenskaber. Forskere ved Kansas State University opdagede, at når man tilføjer små mængder kanel til æblejuice, der er forurenet med en muligvis dødelig stam-me E.coli (#0157) bakterier bliver næsten alle de dødelige bakterier dræbt. Én teskefuld kanel dræbte over 99 procent af bakterierne efter 3 dage ved stuetemperatur. Da kanel er så effektivt mod E.coli, er det sandsynligt, at den også vil have effekt på andre fødevare-bårne bakterier så som Salmonella og Campylobacter.

Kanel mod kvalme

I overensstemmelse med den traditionelle brug af kanel inden for urtemedicinen, anbefalede Edgar Cayce kanel som del af et middel mod kvalme. Typisk var det i kombination med lime-vand (og nogle gange potassium iodide -jordkalium) og potassium bromide (bromkalium). Denne formel blev især anbefalet for at berolige maven hos folk, der led af køresyge.

For de af os, der simpelthen blot ønsker at nyde den dejlige smag og de generelle lægende virkninger fra kanelen kommer her et par tips. Adskillige readinger understreger at kanelen skal tages som bark eller som hel stang (det vil sige: så ubehandlet som muligt). Jeg kan godt lide at bruge kanel til at krydre mine rå havregryn. Det smager selvfølgelig også herligt drysset på æblesovsen – eller prøv en stang kanel i et glas varm æblecider som en forfriskende vinterdrik. Lad mig gerne høre om din favoritopskrift med dette herlige krydderi !