Baldrian

Artikel fra A.R.E.’s Newsletter TrueHealth, november/december 2004
oversat af Anne Pedersen

Portrat af Edgar Cayce

Baldrian (eller Valeriana som den også nogle gange kaldes) er en populær plante, der fuldstændig har fastslået sin position som et anvendeligt middel mod søvnproblemer og nervøsitet. Med den voksende offentlige bekymring omkring mange af de almindelige sedativers vanedannende egenskaber, byder baldrian på et relativt sikkert og naturligt alternativ for personer, der behøver afslappende midler.

Den medicinske brug af baldrian kan spores helt tilbage til de gamle grækere, hvor planten blev brugt til at behandle fordøjelsesbevær, kvalme, leverproblemer og urinvejsinfektioner. Gennem århundreder har baldrian opnået et godt ry som et mildt sedativ til behandling af epilepsi, søvnløshed og ængstelse.

Skønt baldrian oprindeligt er hjemmehørende i Europa og den vestlige del af Asien, dyrkes den nu i mange egne på jorden og er blevet akklimatiseret, så den vokser i dele af Syd- og Nordamerika. Baldrian kan findes på enge og i græsområder og langs floder, åer og veje. Denne attraktive plante med de små hvide blomster, der i spidserne er tonet i farver rangerende fra pink til lys purpur, har en karakteristisk ubehagelig lugt.

Som medicin klassificeres baldrian generelt som en krampestillende eller nerveberoligende tonic. Traditionelt bliver den tørrede baldrianrod tilberedt som en te eller tinktur. I den moderne kommercielle fremstilling af baldrianprodukter kommes de tørrede plantematerialer og ekstrakter oftest i kapsler eller laves til piller, der sælges i helsekostbutikkerne som kosttilskud.

Baldrian er en almindelig ingrediens i produkter, der sælges som milde sedativer mod nervøse spændinger og som indslumringsmidler. I kontrast til mange andre lægeplanter og det meste almindelige medicin, er der sjældent rapporteret om bivirkninger (og de, der er, er oftest lettere hovedpine eller mavebesvær) i forbindelse med brugen af baldrian.

Selv om der er mindre undersøgelser, der tyder på, at baldrian hjælper på indslumringsproblemer og fremmer en dybere søvn, er det nødvendigt med større kliniske undersøgelser, hvis man skal kunne konkludere, at baldrian er en medicinsk behandling.

Edgar Cayce anbefalede baldrian i mere end 200 readinger i forbindelse med at forbedre fordøjelsen og berolige kroppen. En reading (178-001) fremhævede specielt baldrian som en ikke-vanedannende nervemedicin.