Irritable tarme

Af Eric Mein, medicinsk læge.
Spørgsmål fra lægebrevkassen
Venture Inward juli/august 2002
Oversat af John Pedersen

Portrat af Edgar Cayce

Spørgsmål :

I et antal år har jeg haft mave-tarmproblemer, der for nyligt er diagnosticeret som irritabelt tarm syndrom. Findes der nogle alternativer til at afhjælpe dette ?

Svar :

Irritabelt tarm syndrom karakteriseres ved underlivs ubehag eller smerte, opsvulmethed, slim i afføringen og uregelmæssige tarm sædvaner. Det omfatter typisk et tarm bevægeligheds problem med enten diarré eller forstoppelse eller et skift mellem disse to yderpunkter. Irritabelt tarm syndrom kan også medføre lidt betændelse i tarmvæggene. Denne tilstand kan forekom-me i tyndtarmen eller tyktarmen eller begge. Det er en kronisk tilstand, der optræder hos mindst 15 % af befolkningen. For tiden forstås årsagen ikke særligt godt og irritabelt tarm syndrom kan faktisk være en generel benævnelse, der beskriver et antal forskellige tilstande. Disse kan indbefatte føde-allergi eller hyperfølsomhed, de sene eftervirkninger af en virus eller bakterisk infektion, autonomisk ubalance, en fortidig langvarig brug af antibiotika, og et tidligere psykologisk traume eller depression.

Den bedste behandlingsmetode afhænger af, hvilken faktor der er mest fremherskende i at skabe dine fordøjelsesproblemer. I tilfælde af føde hyperfølsomhed, kan problemet for eksempel være så simpelt som at være overfølsom overfor mælkesukker. Det vil betyde undgåelse af mælkeprodukter eller indhold af mælkesurt. Mere indviklede føde-allergier kan kræve brug af en udskillelses diæt for at finde ud af, hvad den forstyrrende føde kan være. Symptomerne på luft og oppustethed kan ofte afhjælpes ved at bruge et fordøjelsesenzym, den rette føde kombination eller ved at supplere med acidophilus eller bifidus for at få det bedst mulige ud af og styrke tarmenes venlige bakterier.

Imod eftervirkningerne fra en infektion eller indvendig influenza, kan forskellige urter være nyttige. Mange har opdaget, at formel 208, baseret på Cayce reading 2085-1, er særlig brugbar. Den indeholder lige dele eliksir af vild gensing, blanding af vild ingefær, ekstrakt af stillingia og eliksir af mælkesurt pepsin. Dette viser sig at lindre tarmen, dæmpe betændelsen og formindske hyperaktiviteten i indvoldene. Andre urter, der kan være gavnlige, er pebermynte, fennikel og tysk kamille. Pebermynteblade indeholder en olie, der virker mildt bedøvende, lindrer kvalme og på en behagelig måde løsner muskel kramper. Fennikel har været brugt til at lindre problemer med luftafgang og lidelser i den øvre del af underlivet. Tysk kamille har været brugt intensivt for dens anti-betændelses, anti-bakterie og anti-krampe egenskaber.

Endelig kan autonomisk ubalance afhjælpes ved brug af manuel medicin i bryst- og lænderegionen givet af en osteopatisk eller kiropraktisk læge. Tarmen indeholder den største samling nerver bortset fra hjernen og rygmarven, og disse kan spille en stor rolle i både årsagen og behandlingen af irritabelt tarm syndrom. Mangfoldige studier har identificeret en nær forbindelse mellem sindet og kroppen i behandlingen af irritabelt tarm syndrom, og stress behandling samt andre afslapningsteknikker kan også spille en vigtig rolle