Hovedpine

Artikel af læge David McMillin fra A.R.E.’s nyhedsbrev True Health, august 2002.
Oversat af Anne Pedersen

Portrat af Edgar Cayce

Hovedpine er ét af de almindeligste problemer, folk kommer med ved de mere end 80 millioner årlige lægebesøg i USA. Amerikanerne betaler mere end fire milliarder $ om året for håndkøbsmedicin mod hovedpine – dette tal inkluderer ikke lægeordineret medicin.

Lindring af hovedpine er ikke en lille opgave. Det er en opgave af enorme proportioner for den offentlige sundhedssektor, og den påvirker såvel de enkelte patienter som samfundet i sin helhed.

Bortset fra enkelte sjældne tilfælde forårsaget af åbenlyse årsager (kvæstelser i hovedet, hjernesvulster og lignende), er hovedårsagerne til hovedpine vanskelige at fastslå. De primære klassificeringer af hovedpiner (migræne, spændingshovedpine, klyngehovedpine), som bruges af moderne læger og forskere, er alle af uforklarlige årsager og kan ikke helbredes medicinsk. Behandlingen er sædvanligvis en lindring af symptomerne samt forebyggelse.

Alternativer

Da jeg undersøgte nogle af de kilder, der er til rådighed for folk, der søger naturlige alternativer til behandling af hovedpine, blev jeg begejstret over af finde "Guide to Headache Releives" (guide til afhjælpning af hovedpine) af Paula Maas (D.O., MD.), Deborah Mitchell og redaktørerne af Natural Health Magazine.

Forfatterne gør et storartet arbejde med at udrede de forskellige typer hovedpine og fastlægge mulige årsager. Årsagen til hovedpine kan være meget kompleks. Hovedpiner opstår ofte på baggrund af en blanding af faktorer, herunder: arv, psyko-social stress, kropsholdning, skader og medicinske konditioner.

Bogen indeholder basale informationer om terapier og hvordan de påvirker de forskellige typer hovedpine, så man kan foretage sit valg på baggrund af relevante informationer. Man opfordres til at samarbejde med sin læge for at vælge de terapier, der virker på sine egne behov. Bogen opdeler terapierne i følgende kategorier:

 • Ernæringsterapier Ernæringsterapier går ud på at indtage specifikke urter og/eller fødevarer, mens man undgår andre fødevarer, der kan forårsage negative reaktioner.
 • Bevægelsesterapier Fysisk motion og manuel terapi (så som osteopatiske manipulationer, kiropraktik og massage) kan være medvirkende til at korrigere unormale tilstande ved kropsholdning eller bevægelsesmønster, der kan forårsage hovedpiner.
 • Sjæl og krop terapier Sjæl og krop terapier kan hjælpe dig til at opnå en indre balance og en følelse af indre harmoni, der resulterer i mindre stress.
 • Bioenergi terapier Akupunktur og polaritetsterapi er to af de mest almindelige bioenergi-terapier, der kan afhjælpe hovedpine. Disse behandlinger søger at afbalancere kroppens vitale kræfter eller bioenergi.

 

 

Jeg kan lide bogens følsomme, holistiske tilgang der inkluderer, at man skal tage hele personen i betragtning i en integrativ model. Det budskab, man tager med sig hjem, er at hvis man lider af hovedpiner, så findes der andre muligheder end den konventionelle medicinske behandling.

Edgar Cayce om hovedpine

Under mit arbejde med patienter i adskillige af de private forskningsprogrammer, der er blevet udført på Meridian Institute, er jeg blevet positivt overrasket over, hvor mange almindelige sundhedsproblemer (så som hovedpine) vi fik bugt med, selv om de ikke var den primære årsag til at deltagerne havde meldt sig til programmet.

For eksempel havde en kvinde, der kom for at medvirke i vores program om kronisk træthedssyndrom, lidt af daglige hovedpiner i mere end 20 år. Efter ca. en uge på Cayce-diæten og to tarmskylninger, forsvandt hendes hovedpine.

I et andet program, rapporterede en mand, der led af rheumatisme og slidgigt, om dramatisk forbedring i sin ellers kroniske hovedpine, da han fulgte behandlingsanvisningerne i programmet (der i lighed med programmet for kronisk træthedssyndrom fokuserede tungt på diæt og indvendig udrensning).

I begge disse tilfælde, var hovedpinerne tilsyneladende forbundet med ubalancer i systemet relateret til fordøjelseskanalen, et almindeligt mønster ved hovedpiner. Diæt og tarmskylninger kan nedsætte hovedpinerne dramatisk.

Jeg blev så imponeret over sådanne historier, at jeg besluttede at lave et tilbundsgående studie af Cayce's readinger om hovedpine. Den rapport, der kom ud af det, analyserede 810 readinger, der diskuterede de forskellige måder, hovedpiner optræder på. Rapporten giver et sammenlignende studie af Cayce's readinger om hovedpine, den historiske medicinske litteratur fra hans tid og den moderne medicinske litteratur. Mine konklusioner er, at Edgar Cayce's readinger er en værdifuld ressource, når det drejer sig om behandling af hovedpine.

Interessant nok, citerede Edgar Cayce ofte problemer med fordøjelse, udskillelse og forplantningsorganerne som hovedårsag til hovedpiner. Nervereflekser er bindeleddet mellem vore indvolde og vores hoved. Psykologiske faktorer, specielt ængstelse, blev også nævnt i utallige readinger.

Et af mine favorit Cayce-citater vedrørende hovedpine stammer fra reading 3329-1

"For når der er en hvilken som helst type hovedpine (og de kan opstå af mange årsager) er det stress ét eller andet sted i den fysiske krop, der er årsagen til samme. Én kan have en type hovedpine, der stammer fra en mavelidelse, én anden kan stamme fra dårlig fordøjelse/udskil-lelse; og disse forårsager tilsyneladende pres i
forskelle dele af hovedet – eller i nervereflekserne fra selve hjernecentret".

"Her har vi en type, der nogle gange kaldes migræne – eller det betyder sædvanligvis at vi ikke kender kilden, det kommer fra" (3329-1).

Jeg kan ikke lade være med at more mig over den sidste bemærkning. Cayce kunne lejlighedsvis godt lide at komme med små bemærkninger vedrørende de medicinske konventioner på hans tid. (Tænk hvilke morskab han kunne have fået med den medicinske standard i dag!).

Med en mere seriøs kommentar, understreger denne bemærkning adskillige vigtige temaer, der løber gennem Cayce's readinger om hovedpine.

 • Der er mange årsager til hovedpiner.
 • Årsagen til lidelse kan stamme fra næsten alle dele af kroppen.
 • Fordøjelses- og udskillelsessystemet er ofte årsag til hovedpiner.
 • Hovedpine involverer ofte nervereflekser, der overfører "presset" til hovedet.
 • Med baggrund i hovedpinernes komplekse natur, er der knyttet forskellige diagnostiske labels til hovedpine – uden en klar forståelse af de underliggende årsager.

Karakteristisk nok havde Cayce en tendens til at foreskrive relativt naturlige behandlinger for at ramme de grundlæggende årsager og yde symptomatisk lindring til de, der led af hovedpine. Da Cayce's readinger anviser den optimale behandling for hvert enkelt individ på lige netop et specifikt tidspunkt, er der nogle variationer i de behandlinger, han anbefalede. Her følger nogle af de oftest anviste terapeutiske behandlinger af hovedpine:

 • Manuel terapi Da hovedpiner ofte involverer abnorme nervereflekser, var de oftest forekommende anbefalinger osteopatiske manipulationer af blid, afslappende natur (frem for stimulerende). Osteopater på Cayce's tid kunne udføre specifikke justeringer når nødvendigt, og de kunne systematisk udføre almindelige, afslappende behandlinger, der kunne forbedre nervesystemets koordinering og dræning. Massage blev af samme grund også ofte anbefalet. Motion giver også ofte den samme effekt med hensyn til afslapning, koordinering og dræning.
 • Medicinering Midler til fremme af fordøjelse og afføring blev ofte foreslået af Cayce mod hovedpiner. Sammensatte urte tonikaer - ofte indeholdende rod fra gul skræppe, sarsaparilla, kinabark, burre, vild kirsebær, sassafras og hyldeblomst - skulle forbedre fordøjelse og udskillelse, og blev anbefalet i mange af de tidlige Cayce readinger vedrørende hovedpiner. Atomidin blev anbefalet for at stimulere kirtlerne og som udrensning. Tonicine blev anbefalet kvinder, der havde forplantningsproblemer. Et beroligende tonikum indeholdende jordkalium (potassium iodide) blev nogle gange anbefalet for at lindre smerter og nervøshed.
 • Diæt / kost Anbefalinger omkring diæten fokuserede som regel på nogle få nøgleprincipper, så som at opretholde en balanceret pH-værdi gennem hovedsageligt at spise friske frugter og grøntsager, hvilket også kunne hjælpe med til at sikre en god fordøjelse. For individer, der var sensitive eller allergiske over for bestemte fødevarer, blev det anbefalet, at de skulle holde sig fra disse fødevarer.
 • Hydroterapi Tarmskylninger var den mest anbefalede form for hydroterapi i forbindelse med hovedpiner. Lavementer blev også ofte anbefalet. Den mest anbefalede ingrediens ved dampbade var troldhassel.
 • Energi-medicin Det radioaktive apparat var den mest anbefalede elektroterapi i forbindelse med hovedpine. Dette apparat sagdes at kunne afbalancere cirkulationen og forbedre nervesystemets koordinationsevne. Violet stråle apparatet blev anbefalet næsten lige så ofte for at stimulere nervesystemet og den overfladiske cirkulation. For personer, der havde behov for betydelig foryngelse og regeneration af systemet, blev vådcelle batteriet sædvanligvis anbefalet.
 • Mental og spirituel Healing Bøn og meditation blev anbefalet i nogle af de readinger, der omhandler hovedpiner. Mange personer blev fortalt, at det ville være nødvendigt, at de skiftede attitude og slap bekymring, krænkelser, vrede og egoisme.